Makan Buah-buahan Lebih Boleh Mengurangi Risiko Penyakit Jantung: Kata Kajian
Makan buah-buahan setiap hari menurunkan risiko terkena jantung dan strok masalah sehingga 40%, kata penyelidik.
Kajian baru mereka juga mendapati bahawa lebih ramai orang makan buah-buahan, lebih risiko mereka mendapat penyakit jantung menurun, dan tekanan darah diturunkan.
Penemuan ini berdasarkan kajian dari 451.682 orang yang terdaftar dalam satu kajian kesihatan di China dan telah dibentangkan di European Society of Cardiology kongres di Barcelona, Sepanyol.
Para peserta datang dari beberapa kawasan yang berbeza bandar dan luar bandar, dan tidak ada yang mempunyai sejarah penyakit jantung.
Jumlah buah yang dimakan pada awal kajian mengatakan ini berdasarkan lima kategori:
bulanan
1-3 hari setiap minggu
4-6 hari setiap minggu
seharian
Kira-kira 18% daripada peserta makan buah-buahan setiap hari dan 6.3% tidak pernah memakannya. Jumlah rata-rata buah dimakan oleh orang-orang yang mengatakan mereka setiap hari adalah 1.5 hidangan.
Selama 7 tahun, terdapat 19,300 kes penyakit jantung dan stroke 19.689.
tekanan darah
Para penyelidik juga mendapati bahawa mereka yang makan buah-buahan dengan lebih kerap mempunyai tekanan darah yang lebih rendah.
Apatah lagi, mereka mendapati bahawa berbanding dengan orang-orang yang tidak pernah makan buah-buahan, mereka yang makan setiap hari mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak antara 25% dan 40%. Pecahan risiko diturunkan adalah:
Sekitar 15% penyakit jantung
Kira-kira 25% untuk strok iskemia (jika kerosakan disebabkan oleh halangan saluran darah di dalam otak) Sekitar 40% untuk strok pendarahan (jika kerosakan disebabkan oleh pendarahan dari saluran darah) Buah lebih yang dimakan, semakin rendah risiko penyakit kardiovaskular, kata penulis kajian itu, yang disiarkan dalam European Heart Journal.
'Penyakai tumbuhan dibadan terbukti'
Mengulas dalam satu kenyataan, Tracy Parker, pakar pemakanan kesihatan jantung di Yayasan Jantung British, yang membantu membiayai penyelidikan, berkata: "Kajian ini menambah kepada badan yang semakin meningkat bukti yang menunjukkan buah-buahan yang lebih dan sayur-sayuran yang kita makan dengan lebih baik untuk kesihatan jantung kita.
"Malah, makan hanya satu bahagian lebih sehari membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, yang harus kita ketahaui semua ini untuk insentif tambahan."
"Kajian ini hanya melihat manfaat dari buah-buahan segar," katanya,pada jumlah dan waktu. Cuba menambah buah-buahan segar untuk bijirin jus buah-buahan untuk pencuci mulut untuk cara yang cepat dan mudah untuk pencernaan anda. "
No comments