Minyak ikan: Adakah ia Benar-benar Baik Untuk Anda? Adakah ia satu Mitos?
Adakah anda ingat apabila nenek anda memberitahu anda untuk mengambil minyak ikan kod hati kerana ia adalah baik untuk anda? Anda mesti telah menyangka dia adalah gila dan tertanya-tanya bagaimana cecair hambar merasa berlendir boleh mempunyai apa-apa faedah pada semua.
Percaya atau tidak ... Nenek betul. Minyak ikan tidak badan dunia yang baik. Hari ini lebih banyak penyelidikan dan lebih dari seluruh dunia membuat kesimpulan bahawa minyak ikan menawarkan banyak faedah kepada kesihatan anda secara keseluruhan.
Minyak ikan mengandungi Omega 3 asid lemak, jenis tertentu lemak tak tepu yang diperlukan oleh badan tetapi tidak boleh menghasilkan sendiri, oleh itu, ia mesti diperoleh daripada makanan. Ketiga-tiga jenis utama Omega 3 asid lemak yang penting untuk metabolisme badan-Linolenik Asid (ALA), Asid Eicosapentaenoic (ELA) dan Asid docosahexaenoic (DHA).
Sumber yang kaya dengan Omega 3 asid lemak boleh ditemui dalam ikan berlemak seperti salmon, sardin, mackerel, herring, tuna dan Bluefish. Sumber-sumber lain Omega 3 boleh didapati dalam kehidupan marin seperti kril dan alga. Beberapa manfaat pengambilan Omega tetap 3 termasuk:
Pencegahan penyakit jantung
Mengimbangkan tahap gula dalam darah
Menurunkan kolesterol
Mencegah beberapa jenis kanser
Mengurangkan tekanan darah
Mencegah kemurungan
Menggalakkan penyembuhan dari penyakit atau kecederaan
Mengapa kita hanya mula memberi perhatian kepada kepentingan Omega 3 dalam minyak ikan? Well, percaya atau tidak, Omega 3 asid lemak adalah sebahagian tetap daripada diet semalam dan kita tidak menyedari ia. Pada masa lalu, ladang Amerika yang kaya dengan Omega 3 sumber.
Omega 3 yang terdiri daripada sel-sel tumbuhan (termasuk daripada alga) cahaya matahari, air dan karbon dioksida. Lembu dan ayam kita dimakan dalam jumlah yang terkandung lepas cukup 3 Omega sejak diet mereka terdiri daripada rumput yang sarat dengan asid lemak penting. Petani pada masa lalu akan menunggu beberapa tahun untuk haiwan mereka untuk mendapatkan sihat dan berkembang sebelum penyembelihan mereka untuk kegunaan kami manakala lembu dan ayam hari ini disuap dengan gandum untuk membuat lebih banyak "daging" dalam jumlah yang singkat masa. Selain itu, lembu dan ayam semalam mempunyai banyak ruang untuk berkeliaran ladang dan mendapatkan senaman. Ini adalah pasti jauh dari lembu hari ini dan ayam yang dibangkitkan dalam perhimpunan garis-jenis pihak di mana haiwan sering menjadi sakit dan seperti itu dirawat dengan antibiotik. Di sebalik keadaan kesihatan mereka, haiwan ini masih disembelih dan mereka masih membuat jalan mereka ke meja kami.
Selama bertahun-tahun Omega 3 asid lemak telah dibuang dari diet kita kerana pergantungan berat kami pada daging - tetapi ia adalah daging tanpa barangan yang baik untuk kita.
Oleh itu datang keperluan termasuk minyak ikan dalam diet kita.
Pakar dari seluruh dunia telah membuat kesimpulan bahawa budaya dengan diet yang kaya dengan ikan mempunyai kadar yang lebih rendah jantung artritis penyakit, dan jangkitan. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mengambil Omega 3 kerap mempunyai fungsi otak yang lebih baik dan pembangunan. Kajian mendedahkan bahawa DHA memainkan peranan penting dalam fungsi kognitif kanak-kanak yang semakin meningkat. Satu kajian Oxford Durham diterbitkan di Britain pada tahun 2005, katanya peningkatan yang ketara dalam ejaan dan membaca daripada kanak-kanak yang mengambil Omega 3 tambahan berbanding dengan mereka yang tidak mempunyai. Satu laporan yang diterbitkan dalam Jurnal Pediatrik Pembangunan dan tingkah laku Australia, mendapati peningkatan dalam penilaian ibu bapa anak-anak mereka hiperaktif dan tidak memberi tumpuan selepas mereka diberikan Omega 3 tambahan.
Walaupun ia mungkin bermanfaat untuk makan makanan yang kaya dengan Omega 3 asid lemak, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan: yang pertama ialah tahap merkuri dalam ikan boleh menimbulkan bahaya (terutama untuk wanita hamil dan janin yang dikandung), yang kedua ialah bahawa seseorang tidak mungkin dapat mengambil cukup apa yang diperlukan oleh badan.
Omega 3 tambahan adalah sangat disyorkan. Seperti semua vitamin, proses pembuatan Omega 3 tambahan melibatkan penapisan, penulenan dan ujian untuk memastikan bahawa mereka adalah selamat dan bebas daripada toksin sebelum mereka membuat ia ke rak. Jenis yang paling biasa makanan tambahan minyak ikan boleh didapati dalam kapsul atau bentuk cecair.
Dasarnya adalah bahawa diet Utara hari ini Amerika perlahan-lahan membunuh kita.
Meletakkan Omega 3 asid lemak kembali ke dalam diet kita boleh menjadi barisan pertahanan terbaik. Dengar Nenek dan mengambil minyak ikan.
No comments